Kære bygherre

Hurra! I har valgt et hus med solceller – måske også batterianlæg. Tillykke med den gode energirigtige beslutning.

Vi har forsøgt at samle alle de informationer, I har brug, så I kommer godt i gang med projektet. Vi håber, det besvarer jeres spørgsmål, så I føler jer godt klædt på at til starte processen med jeres nye hus og solceller.

Registrering af solceller

MySolar står for selve leveringen af jeres solpaneler. Vi kan guide jer i udfyldelse af de tekniske dokumenter der skal sendes til elektrikeren på jeres byggesag, som efterfølgende indsender dem til det lokale netselskab. Bemærk – der kommer muligvis et tilslutningsgebyr på ca. 2500 kr. fra netselskabet ved registrering af solceller – afhængigt af netselskab. Dette er et engangsbeløb. Det er et gebyr for de administrative omkostninger som netselskabet har ved at oprette et micro VE-anlæg (i jeres tilfælde solceller).

Sammen med opkrævningen for tilmelding, vil I modtage anlæggets GSRN-nummer – det skal I bruge når I indgår aftale med den produktionselleverandør, som I ønsker skal sælge jeres overskudsstrøm.

Overskudsproduktion vil enten kunne lades på batteri eller sælges via produktionselleverandøren.

Gode råd til at placere jeres solceller

I bestemmer selv, hvor I vil placere jeres solpaneler, inverter og batteri – der er mange muligheder. Vi plejer at anbefale følgende:

• Har du et lille anlæg med 2-10 paneler, er det godt at placere mod sydvest. Det giver sol sidst på dagen, hvor de fleste husstande har størst forbrug.

• Har du et større anlæg med over 8 paneler, er syd, øst eller vest mest optimalt – gerne fordelt på to forskellige tagflader, så du producerer strøm henover dagen. 

• Du kan med fordel placere inverteren i din garage, i et skur, eller der hvor du har andet teknik.  

• Hvis du har brug for et batteri, skal du helst have det i et skur eller en garage.

Du kan finde mere information i vores videoer herunder om placering af solceller og om inverter og batteri.

Et batteri, der lagrer overskuddet

Når du vælger os som leverandør af solceller og batteriløsning, kommer du så vidt muligt til at bruge din egen strøm. Du kan nemlig gemme den ekstra strøm, du producerer, og bruge den senere.

Normalt anbefaler vi et batteri på 5 kWh. Det er et anlæg på 4-6 kWp. Hvis batteriet lagrer så meget strøm, at det bliver helt ladet op, sender den resten afsted ud på elnettet. Den strøm bliver afregnet til markedspris af din elleverandør.

Med de stigende og svingende priser vi ser i dag, kan du derfor med fordel overveje et batteri på 10 kWh. Det batteri kan du nemlig indstille til at gemme din solenergi til tidspunkter, hvor strømmen er dyr, mens du trækker på elnettet, når strømmen er billigere. Det er smart, det er økonomisk, og den kan gøre det helt automatisk, uden du behøver holde øje med elpriserne.

Målinger af din energi

Det er svært at holde tungen lige i munden i de debatter, der er, om montage af solceller, deres ydeevne, deres sammenhæng med elnettet mv. For at skabe det bedst mulige overblik, har vi samlet en række informationer til dig her. Vi håber, det hjælper dig godt på vej.

Energi i faser - forstå import og eksport

Den energi, dit anlæg producerer, føres i faser. Husstanden har tre faser, og det er forskelligt om solcellerne er koblet sammen med 1, 2 eller alle 3. Kun når solcellerne er tilkoblet, kan du bruge den energi, dit anlæg producerer – og kun her kan du eksportere et evt. overskud. Hvis altså du bruger meget strøm i faser, hvor dit anlæg ikke er koblet til, kan det ske, at du henter energi fra elnettet – selvom du producerer et overskud i dit eget anlæg.

Forskellen på værdier på elmåler og inverter

Inverteren er kernen i dit solcelleanlæg – den ændrer energien fra anlægget til brugbar energi i hjemmet. På inverteren kan du følge med i mængden af energi, anlægget producerer. På elmåleren kan du se, hvor meget af din solenergi, du sender til elnettet som overskud (eksporteret energi), og du kan se, hvor meget energi du importerer fra elnettet (importeret energi). De måler altså på forskellige tal, hvorfor de ikke altid passer sammen.

Sådan måler forsyningsselskabet din energi

Elmåleren kan beregne import og eksport af energi på to forskellige måder. Det er forsyningsselskabet, der vælger, hvilken målemetode der skal benyttes i dit område – det har vi ikke indflydelse på. Vi anbefaler altid, at du kontakter dit forsyningsselskab, så du er orienteret om, hvordan man gør i dit område.

De to målemetoder er:

  1. Det individuelle måleprincip: Her måler de energien separat – de tre faser hver for sig, forbruget for sig (i forbrugsregistret) og energiproduktion for sig (i produktionsregistret). På den måde er det nemt at se tallene for både im- og eksport.
  2. Det vektorielle måleprincip: Den produktion, dit solcelleanlæg står for, trækkes hele tiden fra energiforbruget. Her tæller man derfor ikke i begge registre på samtidig, men kun i den største af de to. Det er først på den årlige afregning fra forsyningsselskabet, at du får tallene.

 

På energinet kan du finde dit eloverblik og danne dig overblik over din strøm. Hav GSRN-nummeret på dit anlæg klar – det bør du kunne finde på din faktura fra netselskabet.

 

Er du i tvivl om noget?

Måske kan en af vores video-guides hjælpe dig på vej